Miscanthus sacchariflorus

Miskant cukrowy

Pochodzi z Japonii, Mandżurii, Korei oraz północnych Chin.

Jest silnie ekspansywny, rozrasta się za pomącą mocnych kłączy. Liście zielone z białym pasem pośrodku. W okresach suszy dolne liście mogą podsychać. Kwitnienie rozpoczyna na przełomie lipca i sierpnia. Wiechy początkowo są zaróżowione, z czasem robią się srebrzyste. Znajdują się znacząco powyżej liści. Po przekwitnięciu puszą się oraz stają się przy tym białe. Natomiast liście jesienią przebarwiają się na pomarańczowo. Miskant ten osiąga około 210-240 cm wysokości.


Dobrze rośnie na stanowiskach słonecznych. Preferuje gleby umiarkowanie wilgotne, do nawet mokrych. Szybko zadarnia duże powierzchnie ogrodu. Dobrze sprawdza się także na skarpach. Pędy często się pokładają, przez co wymagają one podtrzymywania przez siatkę od dołu. Wiosną roślinę nakeży ściąć nisko nad ziemią.

Strefa: 4 (do -34°C)




Autorami i właścicielami Vademecum traw publikowanego w Internecie pod adresem http://daglezjaryki.pl są Alicja Maj i Artur Maj, którzy zastrzegają sobie wszelkie prawa autorskie do tego dzieła. Kopiowanie zdjęć i opisów bez ich zgody jest przestępstwem. W przypadku chęci użycia zdjęć lub tekstu prosimy o kontakt.